A link to reset your password has been sent to your email

Alles wat je moet weten over Vinyasa Yoga

by Alberto G. Güitrón

The go-to resource for planning your yoga retreats & holidays. Find all you need to know about destinations and take your practice to the next level.
Discover Yoga Retreats now

Vinyasa Yoga is een van de meest beoefende yogastijlen wereldwijd. Volgens een enquête van het Yoga Journal is het de meest populaire stijl onder yogi's. Toch lijkt er enige verwarring te bestaan over wat Vinyasa is? Is het een stijl? Een reeks? Of is het slechts een techniek? En wat betekent het precies wanneer een leraar zegt "neem een Vinyasa"?

Via deze blog hebben we besloten om dit concept aan één van onze deskundige organisatoren voor te leggen om sommige van deze vragen te verduidelijken. Reejo, Yoga Alliance gecertificeerde leraar en één van de hoofd trainers bij YogaVimoksha, heeft ons geholpen Vinyasa beter te begrijpen. Neem diep adem voordat je doorleest, je zult het nodig hebben om “to go with the Vinyasa Flow“.

 

Vinyasa definiëren

 

vinyasa yoga

Om te beginnen zijn er verschillende definities van het woord zelf. Sommige bronnen bevestigen dat het "verbinding" betekent; anderen vertalen het uit het Sanskriet als "plaatsen op een bijzondere manier"; en er zijn mensen die zeggen dat het gewoon "flow" betekent. Met dit in gedachten is het brede gebruik van de term Vinyasa niet verwonderlijk. Kies voor jezelf welke definitie je het beste vindt. Het belangrijkste om te begrijpen is dat Vinyasa altijd ademhaling met bewegingen verbindt. Het focust op het inademen en uitademen terwijl je  van de ene naar de andere houding beweegt. Om dezelfde reden gebruiken sommige yogaleraren het om een geleidelijke overgang tussen houdingen, verbonden door inademingen en uitademingen, te beschrijven (meestal van de Chaturanga houding via de Opwaartse Hond naar de Neerwaartse Hond). 

Dat is waarom de Vinyasa-stijl zijn verschijning maakte in een heleboel studio‘s over de hele wereld, toen yoga-instructeurs een hele les begonnen te baseren op deze beginselen. Volgens onze deskundige, Reejo, is veel van de verwarring afkomstig van de overeenkomsten van deze stijl met andere stijlen. De techniek van de Vinyasa flow is hetzelfde als die van Hatha yoga en vele asana's worden ook gedeeld met Ashtanga yoga. Maar, misschien wel het belangrijkste verschil van Vinyasa is de volgorde van de houdingen die vaak verandert; twee Vinyasa lessen zijn zelden identiek.  

 

Hoe doe je het?

 

vinyasa session

Foto: Flickr

 Zonnegroet A en B zijn de kern van de Vinyasa-stijl. Ze zijn het perfecte voorbeeld van het verbinden van lichaamsbewegingen met onze adem. In het algemeen zou ons lichaam naar boven moeten bewegen bij het inademen, en naar beneden bij het uitademen. Maar onthoud dat de bedoeling van Vinyasa niet is om de houdingen uit te voeren terwijl je probeert het tempo van je versnelde ademhaling te behouden. Het gaat erom het te leren beheersen, zodat de houdingen op natuurlijke wijze iedere ademhaling volgen. Dit is wat pranayama genoemd wordt. En om de beste resultaten te boeken, raadt Reejo aan om voortdurend één van de volgende technieken uit te voeren:

  • Anuloma Viloma. De alternatieve neusgat ademhaling om je dag evenwichtig te beginnen, is heel simpel om te oefenen. Bij deze techniek adem je door één neusgat in, behoud je de lucht en adem je uit via het andere neusgat. De traditie is om, terwijl je dit doet, de Vishnu Mudra toe te passen.
  • Kapalbhatti. Dit kan worden geïnterpreteerd als een omgekeerde ademhalingstechniek waarin de uitademing actiever is dan de inademing. De basis is de nadruk te leggen op het loslaten van de lucht, ervan uitgaande dat alle chaos in je lichaam en ziel hierbij ook uit je systeem wordt bevrijd.
  • Ujjayi. Ook wel bekend als de oceaanademhaling, als verwijzing naar het geluid dat het produceert. De lippen moeten gesloten zijn en de lucht moet via de keel gaan. Een goede tip om hieraan te wennen is door adem te halen met je mond open, maar die te sluiten in het midden van de inademing of uitademing.
  • Bhastrika. Deze ademhalingsoefening wordt gebruikt om lichaam en geest van energie te voorzien. Je kunt het vergelijken met een kopje koffie, maar dan zonder de negatieve effecten van cafeïne. Om Bhastrika uit te voeren, moet je je middenrif gebruiken en je buik zo veel mogelijk uitzetten bij het inademen; het uitademen gebeurt door de neus en is krachtig en snel.

 

 Voordelen van Vinyasa

 

sunset vinyasa

Naast de ademhalingstechnieken en de ‘flow‘, onderscheidt Vinyasa zich, volgens Reejo, van andere stijlen, omdat het aandacht besteedt aan het hele lichaam zonder een enkele spier achterwegen te laten. "Het dient als een krachttraining proces en helpt een magere spiermassa in het lichaam op te bouwen. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van Vinyasa Yoga als een primaire methode voor het aanmaken van magere spiermassa, is dat alle groepen gelijke aandacht genieten, waardoor er een evenwichtige kracht door het hele lichaam wordt gecreëerd", legt Reejo uit.

Daarnaast is een van de meest voorkomende uitdagingen waarmee alle yogi's te maken krijgen tijdens hun oefeningen, de moeilijkheid om stijve spieren te bewegen. Het goede nieuws is dat we hiermee een ander voordeel van Vinyasa een uitkomst kan bieden, namelijk de voortdurende vloeiende bewegingen en het rekken en strekken van de spieren terwijl je ze versterkt. Hierdoor bereik je meer beweeglijkheid en een groter bereik van verschillende houdingen ten opzichte van andere yoga stijlen.

 

Uitdagingen van Vinyasa Yoga

 

vinyasa posstures

Vinyasa klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Het is een grote geweldige yogastijl als je houdt van een volledige lichaam en geest ervaring. Maar, het is te verwachten dat er ook wat uitdagingen bij komen kijken die beoefenaars moeten overwinnen om iedere dag op de mat te staan. Reejo is het ermee eens dat het meest uitdagende deel van Vinyasa de overgang van basis houdingen naar de meer geavanceerde houdingen is (immers moet je, zelfs in de moeilijkste asana‘s, je ademhaling blijven controleren).

Er is een aanzienlijke mate van flexibiliteit en kracht nodig om de moeilijkste houdingen te kunnen uitvoeren. Dus, een flinke dosis geduld is de sleutel tot het beheersen van Vinyasa. Nieuwe beoefenaars zullen het langzaamaan moeten doen en een jaar of twee besteden aan minder intensieve lessen om een goed fundament van flexibiliteit en kracht op te bouwen die nodig is voor geavanceerde sessies. 

Dat is Vinyasa, een stijl die de yogawereld veroverd heeft.  Nu dagen we je uit deze blog opnieuw te lezen met behulp van één van de ademhalingstechnieken die we hierboven hebben genoemd. Als je overweegt om Vinyasa yoga uit te proberen, kun je dit beschouwen als je eerste oefening. En als je jezelf echt wil onderdompelen in deze stijl, kun je een Vinyasa yogaretraite boeken om je ervaring naar het volgende niveau te tillen. 

Don't miss out, join our mailing list and get updates & special offers!
Served by www:8000

Logging out

of Tripaneer websites