A link to reset your password has been sent to your email

7 tips voor het vinden van jouw ultieme yoga retreat

by Charlotte van Dijk

The go-to resource for planning your yoga retreats & holidays. Find all you need to know about destinations and take your practice to the next level.
Discover Yoga Retreats now

Voor de beste yoga ervaring is het belangrijk dat je goed de tijd neemt voor het vinden van een retreat dat bij jou past. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Ga je voor een yogavakantie in Nederland, of neem je de sprong naar het buitenland? Als je denkt dat yoga retreats alleen voor gevorderde yogis is die met gemak hun hielen op de grond kunnen zetten tijdens een Downward Dog, dan heb je het fout. Net als met yogalessen in een studio, zijn er ook retreats beschikbaar die verschillende niveaus aanbieden. Van beginner tot gevorderde yogi, van retreats met aanvullende surf- of meditatielessen, of retreats aan het strand of in de bergen. Het is belangrijk om vooraf te bedenken hoe jij je vakantie wil inrichten en wat je eruit wil halen. Hieronder delen we zeven tips die ervoor zorgen dat je het juiste retreat kan vinden dat past bij jouw stijl, budget en wensen. 

Ben je bezorgd of de retreats wel Corona-proof zijn? Neem contact op met de individuele organisator om te vragen naar hun Corona beleid en voorzorgsmaatregelen tijdens het retreat. 

1. Doe onderzoek naar de yogadocent & instructietaal

Doe onderzoek naar de yogadocent & instructietaal

 

Dit is cruciaal. Als je op yogavakantie gaat, wil je dat je een klik hebt met de instructeur en die ook de yogis aantrekt, waar jij denkt een fijne tijd mee te hebben. Daarnaast is het goed om te realiseren in welke taal de lessen gegeven zullen worden. Ben je gewend aan een Nederlandse instructeur, dan kan je in je zoektocht filteren op Instructietaal: Nederlands en kan je met gemak yoga retreats in Ibiza, Bonaire, of Bali tegenkomen die gegeven worden door een Nederlandse docent. 

>> Zie ook: De 10 Beste Yoga Retreats in Nederland: een yogavakantie in eigen land 

2. Ga de natuur in

Ga de natuur in

De beste yoga retreats voelen als een plekje in niemandsland, waar je jezelf even helemaal stressvrij kan resetten. Of dat dit voor jou in de bergen, aan het strand, of in het bos betekent maakt niet uit. Zolang je maar even uit de dagelijkse sleur stapt. Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar je reis er naartoe. Wil je even een weekendje weg? Dan kan de auto pakken voor een yoga retreat in Nederland, Duitsland of België een goede oplossing zijn. Wil je het retreat plakken aan een werktrip of even helemaal op vakantie? Dan zijn de eilanden van Spanje, de rijstvelden van Indonesië, de jungles van Thailand, of de stranden van Portugal een paradijs. Yoga retreats zijn een mooie manier om jezelf even helemaal te herpakken, of dit nou ver weg of dichtbij is. 

3. Kies een yogastijl die bij je past

Kies een yogastijl die bij je past

Van Hatha tot Hot Yoga, of zwangerschapsyoga tot Iyengar, er zijn retreats voor ieder wat wils. Als je geen duidelijke voorkeur hebt voor een bepaalde yogastijl, is het aan te raden om te kijken naar een programma wat rustige ‘restorative’ lessen zoals Yoga Nidra en Yin Yoga, combineert met actieve yogastijlen zoals Vinyasa of Ashtanga yoga voor een goede balans. Deze retreats bieden een programma aan waar je goed bij kan ontdekken waar jij je het meest comfortabel bij voelt en op een rustig tempo jouw practice kan verbeteren. 

4. Twee klassen per dag is een goed begin 

Twee klassen per dag is een goed begin

Ondanks dat je op een yoga retreat gaat, hoeft het nog niet te betekenen dat je de hele dag niet anders doet. Veel retreats bieden een vroege (zonsopgang) ochtendles aan en daarbij een middag- of avondles. Hierdoor kan je je dag goed actief beginnen en eindigen met een rustige les voor een goede nachtrust. Daarnaast zal yoga vaak niet de enige extra activiteit op het programma zijn en is het mogelijk dat kirtan (zingen), drumsessies, wandelingen, pranayama (ademhalingsoefeningen) of kooklessen ook onderdeel zijn van het dagelijkse ritme. 

5. Vrije tijd is essentieel 

Vrije tijd is essentieel

Het doel van een yoga retreat is om eruit te krijgen wat je wil en je niet teveel te belasten met teveel activiteiten. Het is daarom essentieel om goed te kijken naar het programma van het retreat. Is er bijvoorbeeld genoeg tijd om even bij het zwembad een boek te lezen? Kan je de yogalessen combineren met surflessen? Of om een excursie in de omgeving te ondernemen? Het blijft tenslotte ook jouw vakantie! Vaak bieden retreats verschillende optionele activiteiten aan, waardoor je ter plaatse nog kan kijken of je aan activiteiten mee wil doen. 

6. Ga alleen 

Ga alleen

Het kan een beetje eng zijn voor het eerst, op vakantie gaan in je eentje en daar nieuwe mensen ontmoeten, maar je echte vooruitgang en magie komt wanneer je uit je comfortzone treedt. Bij een yoga retreat is dat niet anders. Daarnaast brengt het je ook in de positie om nieuwe mensen te leren kennen en misschien wel vrienden voor het leven. Het is een vakantie als cadeautje aan jezelf, dus maak hier ook optimaal gebruik van. Een yoga retreat gaat niet alleen om het verbeteren van je yoga niveau. Tijdens een retreat zal je met dezelfde groep mensen leven voor een korte tijd en - in tegenstelling tot losse studiolessen - ook met deze mensen je yoga dag in en dag uit verbeteren, waardoor er een goede band kan ontstaan. 

7. Je mag best kieskeurig zijn

Je mag best kieskeurig zijn

In plaats van gelijk voor een goedkoper retreat te gaan, kan het het ook waard zijn om iets langer te wachten en te sparen voor een retreat wat volledig aansluit bij jouw wensen. Nu hoeft duur niet altijd beter te betekenen voor jou, maar het is daarom wel belangrijk om te kijken naar wat jouw wensen zijn en niet te snel te schikken. In recensies lezen we vaak dat het retreat een ‘onvergetelijke’ en soms zelfs ‘levensveranderende’ ervaring was, dus dit gunnen we jou ook. Met een groot aanbod aan verschillende retreats zit er altijd een voor jou tussen! 


Wil je liever nog niet een yogavakantie op locatie? Neem deel aan een Online Yoga Retreat om mee te doen vanuit de woonkamer.

Don't miss out, join our mailing list and get updates & special offers!
Served by www:8000

Logging out

of Tripaneer websites